איך מתמודדים עם גיל ההתבגרות?
לא מעט הורים לילדים, שהגיעו לגיל ההתבגרות, מתמודדים עם מידה מסוימת של חרדה. רכישת ידע והבנה ביחס לשינויים הנפשיים והפיזיים שעוברים המתבגרים, תעזור לכם להתמודד וללוות אותם במהלך המעבר מילדות להתבגרות.
מתי מתחיל גיל ההתבגרות?
גיל ההתבגרות כרוך בשינויים פיזיים ופסיכולוגיים מאתגרים, המדרבנים לא מעט הורים להיעזר בלימודי הדרכת הורים, כי שיוכלו לאפשר לילדיהם לעבור תקופה מכרעת זו ׳בשלום׳.
גיל ההתבגרות מתחיל לרוב מוקדם יותר אצל בנות מאשר אצל בנים, נמשך בממוצע כ-5-3 שנים ומתחולל לרוב בין הגילאים 14-10.
ילדים בגיל ההתבגרות עשויים להיות מודאגים מהשינויים שמביאה איתה תקופה זו. הם זקוקים להורים שיעזרו להם להתמודד עם הקשיים, שיקשיבו להם, שיסבירו להם מה צפוי להם בתקופה הקרובה, שיתנו להם תחושה שהם לא לבד ׳במערכה׳ ויספרו להם שכול בני גילם עוברים שינויים דומים בתהליך ההתבגרות שלהם.
מהם השינויים הנראים במהלך גיל ההתבגרות?
במהלך ההתבגרות, הגוף מתחיל לייצר הורמוני מין הגורמים לשינויים גדולים לא רק בתפקודי הרבייה, אלא גם בגוף כולו.
- כדי להכין את בתכם לשינויים הקרובים, מומלץ לדבר איתה על כמה אבני הדרך התפתחותיות, כמו: התפתחות החזה, צמיחת שיער גוף (ברגליים, בבתי השחי ובערווה), הזעה, פצעוני אקנה וכמובן המחזור החודשי.
- כדי להבטיח שבנכם יהיה מוכן לשינויים הקרבים ובאים, תוכלו לדבר אתו על השינוי בגוון הקול, צמיחת השיער (בפנים, ברגליים, בחזה, בבתי השחי ובאזור הערווה), צמיחת האשכים, צמיחת הפין, הזעה, פצעוני אקנה, זקפה תכופה ושפיכות.
כמה דרכים שבהן תוכלו לעזור למתבגר
- שתפו את הילד בחוויות שאתם עברתם בגיל ההתבגרות, כך שהילד ידע שגם אמא ואבא עברו את מה שהוא עובר כעת.
- דברו על ריח הגוף. מתבגרים צעירים לא תמיד מודעים להתפתחות ריח הגוף ולחשיבות לשמור על ניקיון גופם, כולל שימוש בדיאודורנט.
- למדו את הילד כיצד לטפח את עור הפנים. ילדים רבים מפתחים פצעונים או אקנה בגיל ההתבגרות. טיפוח נכון של העור יוכל לשמור על עור בריא ורענן.
- למדו את הילדים על השינויים המתרחשים עם ההתבגרות, כמו:
- ירכי הבנות נעשות מעוגלות יותר.
- פטמות הבנות צומחות קודם ואחר כך השדיים.
- גופם של הבנות והבנים מצמיח שיער עדין באזור הערווה ובתי השחי שיהפוך לגס יותר בהמשך.
- הפין והאשכים של הבנים גדלים.
- בנים חווים חלומות רטובים.
- יש בנים שבמהלך ההתבגרות מפתחים צמיחת חזה זמנית.
- המחזור החודשי הוא סימן לכך שהבת יכולה להיכנס להריון. חשוב להדריך אותה כיצד להשתמש בפדים או בטמפונים, להסביר שייתכן שבהתחלה המחזור לא יהיה סדיר אבל לרוב הוא נמשך בין 6-4 ימים, ומתרחש בשנתיים הראשונות כל 21 עד 45 ימים.
- התנהלו כך שהילד או הילדה ידעו שאתם כאן כדי לעזור, הפגינו חמלה ואל תקניטו או תלעגו להם.
מהן הסוגיות המרכזיות הנוגעות לשיחות על מין עם המתבגרים
לימודי הדרכת הורים יעזרו לכם להתמקד בנושאים הנוגעים גם למודעות המינית של ילדים בגיל ההתבגרות, כולל:
- יחסים בהסכמה. במערכת יחסים מינית, הסכמה מייצגת את רצונם המושכל של הצדדים המשתתפים. יש להביע את ההסכמה באמצעות מילים והתנהגות תומכת, הן לפני הפעילות והן במהלכה. אם לא התקבלה הסכמה מאחד הצדדים בכול רגע נתון, המעשה נחשב לתקיפה מינית.
- להיזהר מזיהומים המועברים בדם במגע מיני – STBBI (Sexually Transmitted and Blood-Borne Infections). חלק מה-STBBI גורמים למעט מאוד תסמינים אם בכלל, וחלק לא. מכיוון שזיהום זה מועבר באמצעות יחסי מין ומין אוראלי, יש חשיבות רבה להגנה באמצעות קונדום, קונדום נשי או מתקן לשיניים (Dental dam) היוצר מחסום לאיבר המין.
- היגיינה. בגיל ההתבגרות, ההיגיינה הופכת לחשובה יותר מתמיד. חשוב מאוד שהילד והילדה יפתחו הרגלי היגיינה אישית טובים, כמו:
- להתקלח מדי יום ולנגב היטב את הלחות מחלקי הגוף האינטימיים.
- להשתמש בדיאודורנט.
- להתחיל בשגרה יומית של טיפוח הפנים, כולל תכשירי ניקוי ולחות לעור.
- להחליף בגדים מדי יום ביומו.
- ללבוש בגדים תחתונים מכותנה, במיוחד עבור הבנות, כדי להפחית את הלחות.
- לבנות: לשקול ללבוש חזייה.
- לבנות: להשתמש במהלך הווסת בתחתוניות או בטמפונים ולהחליפם בערך כל 4 שעות.
התמודדות עם גיל ההתבגרות נראית אולי מפחידה, אבל תמיכה הורית יעילה הכוללת הכוונה ותקשורת טובה תעשה את כל ההבדל. אתם הורים טובים. לעולם אל תפקפקו בכך!